Home / FAQ – Veelgestelde vragen

Is mijn dakconstructie sterk genoeg om een groendak te dragen?

Wanneer u  zoveel mogelijk gegevens geeft om te beoordelen of het dak sterk genoeg is, dan kan Green City Nederland dit ook bouwkundig bekijken. Green City Nederland kan ook een groendakspecialist inschakelen die tegen vergoeding een en ander ter plaatse opneemt en beoordeelt.

Wat weegt een groendak of vegetatiedak?

Een groendak weegt circa 75 kg per m². Circa 13 tot 15 kg per m² per centimeter laagdikte (van substraat en beplanting). Dus 5 cm substraat en beplanting weegt circa 75 kilo. Houdt altijd rekening met een nat dak, dus het grootste gewicht.

Kan ik lopen op een groendak?

Ja, u kunt af en toe lopen op uw groendak. Bijvoorbeeld om ramen te wassen of om onderhoud uit te voeren, ook lekker liggen zonnen kan geen kwaad. Laat niet langer handdoeken, planken of andere materialen liggen. En verbouwingen op en over het groene dak gaat ook niet. Plantjes moeten altijd weer lucht en licht krijgen.

Is een waterafvoer nodig?

Ja, dat is absoluut nodig, anders zou uw dak onder water blijven staan na een regenbui. Goede afwatering is belangrijk voor jarenlang plezier van ‘t groendak. Leg een strook grof grind om u afvoer, zodat het substraat niet in uw afvoer komt en deze verstopt raakt. Uiteraard blijft er altijd een gedeelte van het regenwater achter op het dak, dit is goed voor de plantjes en zorgt zomers voor verkoeling van het gebouw en de omgeving.

Kan een schuin dak ook groen worden?

Is uw dak schuin en heeft een hellingshoek van meer dan 40° Dan kan dat wel, maar daarvoor heeft u een aantal extra voorzieningen nodig om te voorkomen dat het substraat en de sedumplantjes afschuiven.

Kunnen zonnepanelen op groene daken?

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur, dus een groendak is heel goed te combineren met zonnepanelen. Ook de biodiversiteit wordt bevorderd door zonnepanelen omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijke plekken onder de panelen.

Is het nodig om onkruid te wieden?

Wij adviseren u om 1 tot 2 maal per jaar uw dak te controleren op kleine boompjes (ontkiemde aangewaaide boomzaden) en ongewenste gewassen. Verder is het belangrijk dat u ook de waterafvoer controleert op bijvoorbeeld bladresten wat kan leiden tot een verstopping.

Heb ik last van vogels en katten?

Vogels zijn blij met uw groendak. Vogels gebruiken de losliggende stukjes (bijv. kokos) voor hun nesten en halen insecten uit uw groendak. Hierdoor komt het soms voor dat het groendak word ‘beschadigd’. Meestal niet erg, want het is te herstellen. Er zijn soms katten die van uw groendak een kattenbak maken… erg onplezierig. In deze situaties worden soms visdraden of netten over het groendak heen gespannen, bij vogels helpt een glimmende CD op een stokje; er zijn ook nog middelen als kattenschrik en geluidsapparaten.

177,030

Nieuwe banen

675,000,000

Groene daken

5,062,500,000

CO2 besparing per jaar